Graafwesp met prooi

Wat stuntelig kwam daar ineens een graafwesp met prooi aanvliegen. Ze landde vlakbij een gaatje in de grond tussen de heidestruiken. Het bleek een gewone vliegendoder te zijn die jacht had gemaakt op een strontvlieg. Het gif van de wesp moet goed gewerkt hebben, want de prooi stribbelde al snel niet meer tegen. De graafwesp greep de kop van de vlieg vervolgens met haar sterke kaken vast, om de vlieg binnen enkele seconden, achterstevoren het hol in te trekken.

Graafwespen zijn solitaire wespen. Zij danken hun naam vaak aan hun specialiteit, het jagen op bijen, rupsen, vliegen en andere insecten. De gewone vliegendoder (Mellinus arvensis) is een graafwesp die vaak nog tot in oktober actief is. Zij graaft een nest van ca. 30 cm diep in zanderige bodem. Onderin de nestgang maakt zij één of meerdere cellen waarin zij een aantal prooien legt. Zij doodt de vliegen niet, maar verlamt deze met haar gif. Vervolgens legt zij eitjes op de nog levende dieren en verlaat het nest. De nestholte wordt uiteindelijk vakkundig afgedekt met een steentje of wat samenhangend zand. De larven doen zich zo’n twee weken te goed aan het voedsel voordat zij verpoppen.

dambordvlieg aangevallen door graafwesp
Dambordvlieg zonder kop

De gewone vliegenvanger gebruikt haar prooien ook wel als voedsel voor zichzelf. De kop van de vlieg wordt dan gemasseerd en gekneed. De eiwit- en suikerrijke vloeistof die daardoor uit de zuigsnuit van de vlieg loopt, wordt door de wesp opgelikt. De vlieg legt daarbij meestal het loodje…

Andere soorten graafwespen maken ook wel een nest in holle plantenstengels, boomstronken of muren.

Meer foto’s van graafwespen op deze site: grote rupsendoder, bijenwolf

Op Waarneming,nl: stelletje grote rupsendoder

Close Menu