Rode bosmieren

Rode bosmieren hebben een rups van de hooivlinder te pakken, en doen hun best deze het nest in te slepen… In de fotoserie lijkt dit een fluitje van een cent. Maar in werkelijkheid heeft het tenminste een uur geduurd voordat de job geklaard was. Inzicht, goede samenwerking en vooral veel geduld moet daarbij zéker geholpen hebben!

De rups wordt op de rug gekanteld en gedraaid om hem achterstevoren – op de rug – in de opening van het nest te trekken. Bij het verdraaien van het lichaam wordt de kop van de rups door een paar bosmieren stevig vastgehouden. Het achterlijf van de rups wordt in de opening gepropt, zodat de mieren binnenin het nest de rups verder naar binnen kunnen trekken. De bosmieren buiten het nest ‘stroomlijnen’ het proces verder. Er wordt gezegd dat de rode bosmier tot 400 keer haar eigen gewicht kan verplaatsen.

Rode bosmieren

In Nederland leven verschillende soorten rode bosmieren, die moeilijk van elkaar te onderscheiden zijn. Het gaat hier om de Zwartrugbosmier. Rode bosmieren leven in symbiose met bladluizen, die zij voeren met plantensappen. Als tegenprestatie ontvangen zij suikerrijke honingdauw door de luizen te ‘melken’ met hun voelsprieten. In één kolonie kunnen meerdere koninginnen leven, die aan de lopende band eitjes leggen. De werksters die daar uitkomen verzorgen het nest, verdedigen hun volk en brengen voedsel naar de larven. In het voorjaar legt de koningin ook eitjes met gevleugelde mieren: toekomstige koninginnen en mannelijke mieren. Deze vliegen bij warm, zwoel weer meestal allemaal op één dag uit. De paring vindt plaats in de lucht.

Meer informatie over de rode bosmier is te vinden op DE NEDERLANDSE MIEREN.

Hooivlinder (Huismoeder)

De hooivlinder (huismoeder) is een nachtvlinder uit de familie van de uilen (Noctuidae). Hij komt ‘s avonds vaak op licht af en is daardoor wel eens binnenshuis te vinden, fladderend om een lamp.

Meer informatie over de hooivlinder is te vinden bij de Vlinderstichting.

> Series

Copyright Helga Masurel

Close Menu