Libellen, waterjuffers

Alle afgebeelde libellen / waterjuffers zijn waargenomen in natuurgebied De Borkeld.

Tangpantserjuffer

Een bijzondere verschijning in 2021 was de Tangpantserjuffer, nog zelden gespot in De Borkeld. Pantserjuffers zijn herkenbaar aan hun koper(groene) metaalglans. Deze juffer is heel selectief in haar voortplantingsbiotoop: ondiepe, voedselarme water met redelijk wat oeverplanten in heide- of duingebieden. Het vrouwtje van de tangpantserjuffer heeft een legboor waarmee zij gaatjes in plantenstengels boort. In elk gaatje legt zij een eitje. Kenmerkend voor deze soort zijn de typische tangvormige achterlijfaanhangsels van het mannetje en de relatief grote legboor van het vrouwtje.

Platbuik en Viervlek

De Platbuik is er al vrij vroeg in het jaar. Het blauwe mannetje bewaakt zijn territorium vaak vanaf een tak in of bij het water. Met regelmaat vliegt hij rondjes over het water om andere platbuikmannetjes uit de buurt te houden. Zodra er een vrouwtje verschijnt probeert hij haar in de lucht vast te grijpen. De paring in de lucht is een apart stukje acrobatiek.

De Viervlek is wat groter van postuur, en herken je aan de twee donkere vlekken op elk van de voorvleugels. Het geel gekleurde Viervlekvrouwtje deinst er niet voor terug om een Platbuikman aan te vallen en te verjagen van zijn plek.

Foto’s op deze pagina:

Libellen: Blauwe glazenmaker, Bruinrode heidelibel, Gewone oeverlibel, Grote keizerlibel, Platbuik, Viervlek.

Juffers: Azuurwaterjuffer, Bruine winterjuffer, Lantaarnje, Tangpantserjuffer, Tengere pantserjuffer, watersnuffel, Weidebeekjuffer.

> Album

Meer waarnemingen zijn geplaatst op Waarneming.nl

copyright Helga Masurel

Close Menu